Η ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω πανδημίας covid-19.

Η ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω πανδημίας covid-19.

Το τελευταίο σχεδόν χρόνο η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει δραματικά εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημία covid-19 με αποτέλεσμα οι ψυχο-συναισθηματικές συνέπειες να είναι αναπόφευκτες. Ο περιορισμός των μετακινήσεων μας, το κλείσιμο των σχολείων και των δραστηριοτήτων έφερε τα παιδιά αντιμέτωπα με τα καλά τους αλλά και τα κακά στοιχεία του χαρακτήρα τους αλλά και των γύρω τους. Πολλοί γονείς θα παρατηρήσανε λοιπόν στα παιδιά τους  άγχος, φόβο, βαρεμάρα, αρνητικές σκέψεις και θυμό, διαταραχή ύπνου, αδικαιολόγητο κλάμα, υστερικές φωνές κτλ.

Πως το διαχειριζόμαστε την όλη κατάσταση και πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

  1. Μιλάμε για τον ιό, τις συνέπειες τους και για το πως πρέπει να προφυλαχτούμε.  Οι γονείς είμαστε αυτοί που πρέπει  να δίνουμε σωστή, εμπεριστατωμένη πληροφορία στα παιδιά μας και να μην είμαστε εμείς που θα τους διχάσουμε την γνώμη.
  2. Μιλούμε με τρόπο που ανταποκρίνεται στην αναπτυξιολογική ηλικία του κάθε  παιδιού.
  3. Ρωτάμε τα παιδιά μας  ευθέως για το πως νιώθουν.
  4. Είμαστε καθησυχαστικοί. Εξηγούμε ότι καταλαβαίνουμε την ανησυχία τους αλλά ότι η πραγματικότητα για τους  υγιείς ανθρώπους είναι απλά μια μικρή ίωση και τίποτα παραπάνω. Εάν το παιδί ή κάποιος δικός σας όμως  ανήκει σε ευπαθή ομάδα και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε τότε καλό είναι να ζητήσετε επιπλέον την βοήθεια ειδικών.
  • Εφιστούμε την προσοχή στην ασφάλεια.  Εξηγούμε ότι κάνουμε ότι χρειάζεται για την καλύτερη ασφάλεια μας όπως το ότι πλένουμε χέρια, χρησιμοποιούμε αντισηπτικά, καλύπτουμε στόμα με αγκώνα όταν φταρνιζόμαστε και όταν βήχουμε, μένουμε σπίτι όσο γίνεται.
  • Δημιουργούμε ρουτίνα, ρουτίνα. Όταν έχουν ένα πρόγραμμα, με σταθερές ώρες φαγητού, ύπνου, μπάνιου, μελέτης, και παιχνιδιού, δεν θα έχουν χρόνο να μπουν σε αρνητικές σκέψεις.
  • Τώρα που τα σχολεία έχουνε ανοίξει, τους δίνουμε χρόνο με τους φίλους τους σε ανοιχτό χώρο να μιλήσουνε , να περπατήσουνε, να ανταλλάξουνε σκέψεις.
  • Τα παροτρύνουμε να μιλάνε στο σχολείο με τους συμμαθητές τους αλλά και τους δασκάλους τους για το πως νιώθουν τώρα αλλά και πριν.
  • Δεν τα πιέζουμε αλλά διατηρούμε την ρουτίνα μας και προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους με ηρεμία και όχι με πίεση ειδικά σε ότι αφορά το σχολείο.
  • Πολύ καλή ιδέα για να περνάμε χρόνο μαζί τους και να διασκεδάζουμε είναι τα οικογενειακά επιτραπέζια παιχνίδια.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-01-22T23:12:17+02:00January 14th, 2021|ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top