Θηλασμός και Covid-19

θηλασμος-και-covid-lifeidea

Υπάρχει κίνδυνος για τα θηλάζοντα νεογνά μητέρων με COVID-19 λοίμωξη κατά την περίοδο της γαλουχίας;

Ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος κος Αντρέας Σακαρέλλος μας ενημερώνει.

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως με τη στενή επαφή με άτομο που νοσεί από COVID-19 μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων κατά το βήχα ή το φτάρνισμα. Από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί στο γάλα γυναικών με COVID-19 λοίμωξη και δεν υπάρχει η πληροφορία για πιθανή μετάδοση του ιού μέσω του μητρικού γάλακτος.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο νεογνό κατά το μητρικό θηλασμό, σχετίζεται με τη στενή επαφή και τη μετάδοση μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος.

Τις περισσότερες φορές τα μωρά που θηλάζουν παραμένουν υγιή ακόμη και όταν οι γονείς τους ή άλλα μέλη της οικογένειας νοσούν από λοίμωξη. Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι τα μωρά επωφελούνται από πολλαπλές και ποικίλες ανοσολογικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων, που παρέχονται στο ανθρώπινο γάλα, ιδιαίτερα μέσω του άμεσου θηλασμού.

Το γάλα των μητέρων που προσβλήθηκαν λίγο πριν από τον τοκετό και στη συνέχεια αρχίσουν να θηλάζουν και εκείνων που προσβάλλονται κατά την περίοδο του θηλασμού περιέχει συγκεκριμένα εκκριτικά αντισώματα IgA και πολλούς άλλους σημαντικούς ανοσολογικούς παράγοντες για την προστασία των βρεφών που θηλάζουν και την ενίσχυση των ανοσολογικών αντιδράσεών τους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, αυτοί οι ανοσολογικοί παράγοντες βοηθούν τον οργανισμό των βρεφών να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στην έκθεση και τη λοίμωξη. Η εφαρμογή ορθών πρακτικών υγιεινής συμβάλλει επίσης στη μείωση της μετάδοσης του ιού.

Εάν μια μητέρα που θηλάζει νοσήσει, είναι σημαντικό να μην διακόψει τον άμεσο θηλασμό. Το μωρό έχει ήδη εκτεθεί στον ιό από τη μητέρα ή / και την οικογένεια και θα επωφεληθεί περισσότερο από τον συνεχιζόμενο άμεσο θηλασμό.

Η διακοπή του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα:

  • σημαντικό συναισθηματικό τραύμα για το μωρό ή το μικρό παιδί που θηλάζει,
  • μείωση της παραγωγής γάλακτος λόγω της ανάγκης για άντληση,
  • μετέπειτα άρνηση του μαστού από το βρέφος λόγω της εισαγωγής μπουκαλιών,
  • μείωση των προστατευτικών ανοσολογικών παραγόντων λόγω έλλειψης του άμεσου θηλασμού αλλά και επειδή το αντλημένο γάλα δεν καλύπτει
  • τις ανάγκες του βρέφους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και
  • αυξημένος κίνδυνος να νοσήσει το βρέφος λόγω της έλλειψης ανοσοποιητικής υποστήριξης από τον άμεσο θηλασμό.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-01-27T15:58:11+02:00January 27th, 2021|ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top