Μυωπία στα παιδιά.

Η μυωπία στα παιδιά

Η μυωπία αντιστοιχεί στη θολή μακρινή όραση. Οι δάσκαλοι είναι αυτοί που συνήθως εντοπίζουν συχνά τα παιδιά που έχουν μυωπία και χρειάζονται γυαλιά, είτε από το σφίξιμο των ματιών  στην προσπάθειά τους να διαβάσουν καλύτερα ένα κείμενο, είτε από τη δυσκολία ανάγνωσης των όσων έχει γράψει ο δάσκαλος στον πίνακα. Η μυωπία, ως οπτική διαταραχή, είναι αποτέλεσμα της παραμόρφωσης του ματιού, η οποία είναι πολύ μεγάλη και τα οπτικά ερεθίσματα δεν εστιάζονται πάνω στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Η μυωπία είναι συχνά κληρονομική αλλά  ωστόσο μπορεί  να προκληθεί και από κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι οφθαλμίατροι επισημαίνουν πως η έλλειψη των σημερινών παιδιών στο φυσικό φως, αποτελεί παράγοντα πρόκλησης μυωπίας. Έχει αποδειχτεί με επιτυχία πως η έκθεση στο φως της ημέρας, κατά την ανάπτυξη του βολβού, μπορεί να διορθώσει εν μέρει την ανώμαλη ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, σταματάει την ανάπτυξη της μυωπίας. Δυστυχώς τα σημερινά παιδιά περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι, μπροστά από οθόνες τηλεοράσεων, υπολογιστών, tablets και κινητών, και αυτό από μικρή ηλικία με αρνητικά για τα μάτια τους αποτελέσματα.

Τι μπορείτε να κάνετε οι γονείς για την κατάλληλη πρόληψη;

Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά σας μπροστά στις οθόνες και εδώ έρχεται να βοηθήσει ο κανόνας 3-6-9-12… Χωρίς οθόνη μέχρι 3 ετών, χωρίς κονσόλα μέχρι 6 ετών, χωρίς internet μέχρι 9 ετών και χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι 12 ετών.

Η παρατεταμένη χρήση οθονών, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι παραμορφώνει τον φακό του ματιού προκαλώντας μυωπία. Θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας  να κάνουν διαλείμματα από τις οθόνες κάθε 20’, προκειμένου να ξεκουράζουν τα μάτια τους και ενθαρρύνετέ τα να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι, θα έχουν την ευκαιρία να κινηθούν, να τρέξουν, να παίξουν και να απολαύσουν το φως της ημέρας, που είναι ευεργετικό για το σώμα και τα μάτια τους.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η εξέταση ρουτίνας του παιδιού σας από τον οφθαλμίατρο και καλό θα είναι να γίνεται μια φορά το χρόνο και ειδικά και αν υπάρχει και κληρονομικότητα.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-11-23T15:45:44+02:00November 23rd, 2020|ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top