Τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πως μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά;

Τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πως μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά;

Αναγκαίο κακό ή όχι ?

Για τα περισσότερα παιδιά δυστυχώς λόγω των πολλών υποχρεώσεων των γονιών του το ρόλο τους τον έχεις αναλάβει η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κατά πόσο αποσπά την προσοχή τους και τι τους μαθαίνει;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά και σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Αν υπολογίσουμε στο περίπου το χρόνο που σπαταλάνε για όλα αυτά θα δούμε ότι τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο τέσσερις  ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Οι περισσότεροι γονείς καταφεύγουν στη χρήση της τηλεόρασης ή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και υπολογιστών ή tablet ως ένα είδος νταντάς ή δασκάλας όταν πρέπει να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή απλώς χρειάζονται ένα διάλειμμα από την εργασία τους.

Ας δούμε όμως τι μπορεί να τους προσφέρει και τι όχι όλο αυτό και πως μπορούμε να βοηθήσουμε εάν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε ως γονείς.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για το πως θα προστατέψετε τα παιδιά σας από όλες τις αρνητικές συνέπειες των παραπάνω ηλεκτρονικών παιχνιδιών και της τηλεόρασης.

Επιλέγετε Εκπαιδευτικά προγράμματα είτε στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Υπάρχουν εκπομπές και παιχνίδια που είναι εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά για τα παιδιά.

Επιλέξτε ντοκιμαντέρ γνώσεων για τον κόσμο, τη φύση και τα ζώα. Για μεγαλύτερα παιδιά ενδιαφέρον θα είναι ότι αφορά τα διάστημα, τα ταξίδια, την εξερεύνηση κλπ.

Περιορίστε το χρόνο της έκθεσης των παιδιών στην τηλεόραση: Για τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, προσπαθήστε να αποφύγετε εντελώς την τηλεόραση. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, περιορίστε το συνολικό χρόνο της έκθεσής τους στα μέσα (τηλεόραση, βιντεοκασέτες και/ή βιντεοπαιχνίδια) σε μία  το πολύ δύο ώρες ημερησίως.

Ρυθμίστε το σύστημα γονικού ελέγχου που μπλοκάρει τα προγράμματα που δε θέλετε να παρακολουθήσει το παιδί. Αντί να κάνετε ζάπινγκ, επιλέξτε την εκπομπή που θα παρακολουθήσει το παιδί σας και μόλις τελειώσει, κλείστε την τηλεόραση.

Κρατήστε τις συσκευές έξω από το υπνοδωμάτιο των παιδιών.Όταν το παιδί σας δε βλέπει μπροστά του την τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια θα είναι λιγότερο πιθανό να θελήσει να παρακολουθήσει.

Αρνητικές επιπτώσεις που έχουνε στα παιδιά μας:

Βία: Οι παιδικές εκπομπές περιέχουν το μεγαλύτερο αριθμό σκηνών βίας.

Διατροφή: όσο περισσότερη τηλεόραση παρακολουθούν τα παιδιά, τόσο πιθανότερο είναι να γίνουν υπέρβαρα. Όταν τα παιδιά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθώντας τηλεόραση, δεν ασκούνται όσο χρειάζεται. Επίσης, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις προωθούν προϊόντα όπως γλυκά, ανθρακούχα αναψυκτικά και δημητριακά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό με πολλές θερμίδες.

Πρότυπα:Από την άλλη πλευρά η τηλεόραση προβάλλει την εικόνα εξαιρετικά αδύνατων μοντέλων και ως αποτέλεσμα, διαπιστώνεται ότι τα κορίτσια, ακόμα και σε μικρές ηλικίες, ανησυχούν για το βάρος τους και αρχίζουν τις δίαιτες, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία και την αυτοεκτίμησή τους. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις, τα προγράμματα και οι ταινίες προβάλλουν υγιείς και επιτυχημένους ήρωες που πίνουν μπίρα, καπνίζουν και μιλάνε για τη χρήση άλλων ουσιών. Τα παιδιά μαθαίνουν από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ότι είναι στη μόδα να καπνίζεις, να πίνεις και να κάνεις χρήση διάφορων ουσιών, χωρίς, ωστόσο, να βλέπουν πόσο επιβλαβείς είναι αυτές οι συνήθειες για την υγεία, την εκπαίδευση, τις σχέσεις και την εργασία των ανθρώπων.

Ερωτικές σκηνές: Τα τηλεοπτικά προγράμματα, οι διαφημίσεις, τα βίντεο κλιπ, οι ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια περιέχουν πολλές ερωτικές σκηνές. Προβάλλετε ως κάτι ευχάριστο και συναρπαστικό, αλλά σπάνια πραγματεύονται ζητήματα, όπως οι μακροχρόνιες σχέσεις και δεσμεύσεις, η αντισύλληψη και η πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.

Καταναλωτισμός: Τα παιδιά παρακολουθούν διαφημίσεις γιά πάρα πολλά πράγματα τα οποία μένουν στο μυαλό τους και αναζητούν την απόκτηση του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες όπως το παιχνίδι με ενήλικες, παιδιά και κατοικίδια, το ποδήλατο, τις κατασκευές, την ανάγνωση, τη συγγραφή, το τραγούδι και το χορό, την καλλιτεχνία, τα επιτραπέζια και κάθε άλλου είδους παιχνίδια και παζλ.

Μπορείτε να τους αναθέσετε ανάλογα την ηλικία να σάς βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού, το μαγείρεμα και πολλά άλλα.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-07-19T18:05:57+03:00July 19th, 2020|ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top