Έλλειψη βάρους που οφείλεται και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε ;;;

ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΑΡΟΥΣ

Η έλλειψη σωματικού βάρους είναι μια κατάσταση επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό και απαιτείτε ιδιαίτερη προσοχή.

Όπως σοβαρή κρίνετε η κατάσταση της αύξηση του σωματικού βάρους άλλο τόσο σοβαρή κρίνετε και  η κατάσταση χαμηλού σωματικού βάρους δηλαδή η απόκληση από το φυσιολογικό BMI, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Το φυσιολογικό ποσοστό λίπους του ανθρώπινου σώματος δεν μπορεί να  είναι μηδέν και αυτό γιατί ο λιπώδης ιστός πέρα από τις άλλες δράσεις του λειτουργεί και ως αποθήκη ενέργειας για ενεργειακές απαιτήσεις μακράς διάρκειας.

Το σωματικό βάρος και τα όρια που έχουμε θέσει με τον δείκτη μάζας σώματος  ΒΜΙ ορίζει την ιδανική κατάσταση υγείας του ανθρώπου.

Ας δούμε λοιπόν που μπορεί να οφείλεται η  έλλειψη σωματικού βάρους σε σχέση με το ιδανικό για την ηλικία μας:

Γενετικά αίτια: η έλλειψη ενζύμων ή ουσιών που εμπλέκονται στον φυσιολογικό μεταβολισμό του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσουν μεταβολικές δυσλειτουργίες και μείωση βάρους ενώ μπορεί να είναι και χρωμοσωματικές ανωμαλίες όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Williams στα παιδιά που επηρεάζει την σωματική τους ανάπτυξη.

Διατροφικά αίτια: είτε από έλλειψη τροφής , είτε από κοινωνικές επιρροές όταν η τροφή που προσλαμβάνουμε είναι αρνητική σε σχέση με το απαραίτητο ενεργειακό μας ισοζύγιο η τύχη είναι μία και είναι η μείωση βάρους και λίπους του οργανισμού.

Ψυχολογικά αίτια: έντονες παροδικές συναισθηματικές επιρροές, κατάθλιψη, ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την λήψη τροφής με αποτέλεσμα την μείωση βάρους και λίπους του οργανισμού.

Ασθένειες: νευρολογικές ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης τροφής και τα νεύρα στην λειτουργία τους πχ. η νόσος Αλτζχάιμερ,  το γαστρεντερολογικό σύστημα τόσο στην λειτουργικότητα του όσο και στην ακεραιότητα του, χρόνια μεταβολικά νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν τόσο την πρόσληψη όσο και την απορρόφηση της τροφής με αποτέλεσμα την μείωση βάρους και του λιπώδους ιστού του οργανισμού.

Η ανεπαρκής διατροφική κάλυψη, όταν μειώνουμε την λήψη τροφής προκαλεί έλλειμμα στο σωματικό μας βάρος και εμπεριέχει διατροφικές ελλείψεις απαραίτητων και μη-απαραίτητων διατροφικών παραγόντων όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η μείωση σωματικού βάρους κάτω του φυσιολογικού για τη ηλικία μας μπορεί κλινικά και συμπτωματολογικά να σχετίζεται με:

Ενεργειακή ανεπάρκεια: έτσι το άτομο αισθάνεται κόπωση και αδυναμία εκτέλεσης ακόμα και καθημερινών ενεργειών.

Δομική και ανακατασκευαστική ανεπάρκεια: όπως για παράδειγμα αδυναμία επουλωτικής ικανότητας των τραυμάτων, αναιμία, διαταραχές έμμηνου ρήσης, αμηνόρροια, οστεοπόρωση, διαταραχές σπέρματος και σύλληψης.

Μειωμένη άμυνα:το χαμηλό σωματικό βάρος σχετίζεται με διαταραγμένη άμυνα του οργανισμού και ιδιαίτερα της κυτταρικής ανοσίας με αποτέλεσμα την αύξηση των λοιμώξεων κυρίως σε ιού και την επιρρέπεια σε καρκινογένεση έχοντας αδυναμία εξουδετέρωσης καρκινικών κυττάρων.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-06-12T12:39:43+03:00May 25th, 2020|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top