Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, τα παραπανίσια κιλά και η κατανάλωση ακόμη και λίγου αλκοόλ μπορεί να βλάψουν το συκώτι σας. Ο μοναδικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν ομαλά με αυτό το ζωτικό όργανο είναι μόνο με τη βοήθεια γιατρού. Αλλά τι είναι αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε εάν κάτι δεν πάει καλά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα από τα βασικά του συμπτώματα είναι ο βραδινός κνησμός, ο οποίος γίνετε συνεχόμενος και έντονος. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε κνησμό /φαγούρα τη νύχτα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ο κνησμός σχετίζεται με την ηπατική νόσο και τείνει να επιδεινώνεται αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μία από τις δουλειές που κάνει το συκώτι είναι η διάσπαση και η έκκριση ουσιών που δεν χρειάζεται το σώμα σας μέσω της χολής. Εάν δεν καταφέρει να το κάνει αυτό, για οποιονδήποτε λόγο, το επόμενο εκκριτικό όργανο που θα προσπαθήσει να αναλάβει το έργο για να απαλλαγείτε από τα χολικά άλατα είναι το δέρμα καί έτσι προκαλείτε η φαγούρα/βραδινός κνησμός.
Ο κνησμός που σχετίζεται με ηπατική νόσο δεν τείνει να προκαλεί εξάνθημα και είναι πιο συχνός στις παλάμες και τα πέλματα. Ο κνησμός που σχετίζεται με ηπατική νόσο τείνει να επηρεάζει κυρίως τα άκρα, ειδικά τις παλάμες και τα πέλματα. Είναι συνήθως χειρότερος τη νύχτα και επιδεινώνεται από τη ζέστη, από τον εμμηνορροϊκό κύκλο, από την θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, από την εγκυμοσύνη και από την επαφή με μάλλινα ρούχα ή σκεπάσματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, επισημαίνει ότι εάν ο κνησμός συνοδεύεται από κιτρίνισμα της λευκής περιοχής των οφθαλμών ή του δέρματος (ίκτερος) η κατάστασή σας απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
Επίσης άλλα συμπτώματα ηπατικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- αιμορραγία
- μώλωπες
- μαύρα κόπρανα
- σκοτεινά ούρα
- κοιλιακό οίδημα
- ναυτία
- έλλειψη όρεξης
- κοιλιακό άλγος
Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε οποιοδήποτε είδος ασυνήθιστου κνησμού, ειδικά εάν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν τυχόν κάποιος πάσχει από ηπατική νόσο, η καθυστέρηση της διάγνωσης μπορεί να περιορίσει τις επιλογές θεραπείας του και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στο ήπαρ ή ακόμη και σε θάνατο.
πηγή: https://www.iatropedia.gr/
Leave A Comment