Ηλιακή Κνίδωση – αλλεργία στον ήλιο;

Ηλιακή Κνίδωση - αλλεργία στον ήλιο;

Υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν αλλεργία στον ήλιo; Μπορεί να ακούγετε για κάποιους εντελώς τρελό αλλά δυστυχώς συμβαίνει.

Όσοι γνωρίζουν ότι έχουν την λεγόμενη ηλιακή κνίδωση – αλλεργία στον ήλιο θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας που θα τους επιτρέψουν να απολαμβάνουν το  καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα. Φυσικά καλό θα είναι να μην ξεχνάει κανένας τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η Ηλιακή Κνίδωση είναι ευτυχώς μια πολύ σπάνια κατάσταση, που εκδηλώνεται με έντονα κνησμώδες εξάνθημα λίγα λεπτά μετά την έκθεση στον ήλιο ή όποια άλλη πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας. Κρατά συνήθως μία με δύο ώρες και πέρα από την εμφάνιση του εξανθήματος στις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, μπορεί να επεκταθεί σε όλο το σώμα και να συνοδεύεται από συμπτώματα ηλίασης, όπως πονοκέφαλο, τάση για εμετό, ζάλη, αδυναμία, απώλεια ηλεκτρολυτών κ.λπ. Πρόκειται για αντίδραση μεταξύ κάποιου φώτο-αλλεργιογόνου που φτιάχνει το ίδιο το σώμα και της UV ακτινοβολίας. Εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες 35 περίπου ετών και συνήθως παίρνει χρόνια μορφή, που σημαίνει πως πιθανά να εμφανίζεται κάθε φορά που το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. . Χρειάζεται προστασία από τον ήλιο χειμώνα και καλοκαίρι με αντηλιακά και αποφυγή γενικά όλων των δράσεων κάτω από τον ήλιο, είτε πρόκειται για εργασία είτε για αναψυχή. Για τις περιπτώσεις που επιμένουν, ο δερματολόγος μπορεί να σας συστήσει αντιϊσταμινικά, χάπια κορτιζόνης ή κάποια άλλη θεραπεία.

Καλό θα είναι λοιπόν να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές χρήσιμες τόσο για την πρόληψη αλλά και την προστασία σας.

  • Αποφεύγετε την απότομη έκθεση στον ήλιο και ειδικά τις ώρες 12:00 με 16:00.
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο και μακρυμάνικα, ειδικά στην αρχή του καλοκαιριού.
  • Μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά και αρώματα όταν πρόκειται να βγείτε στον ήλιο.
  • Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει αν οι αγωγές που κάνετε προκαλούν φωτοευαισθησία.
  • Αν παρουσιάσετε οποιαδήποτε εξάνθημα απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας για διάγνωση και θεραπεία και μην κάνετε από μόνοι σας γιατροσόφια.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-06-27T00:31:51+03:00June 27th, 2020|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top