Ημικρανίες και ο ρόλος της διατροφής

Ημικρανίες και ο ρόλος της διατροφής

Η ημικρανία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μας σε τεράστιο βαθμο. Να επηρεάσει την απόδοση μας στη δουλειά, τα χόμπι μας και τον ελεύθερο χρόνο, ακόμα και να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις των ανθρώπων στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Δυστυχώς οι συνθήκες της καθημερινότητας είναι η αιτία και όλο και  περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε προβλήματα ημικρανίας.

Τα πιο γνωστά συμπτώματα είναι η ευαισθησία στον ήχο και το φως, παροδικά προβλήματα όρασης όπως το να βλέπετε γραμμές, ναυτία, εκδηλώνονται μόνο σε έναν στους πέντε πάσχοντες από αυτήν και επί περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη της κρίσης.

Άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανυσηχήσουνε είναι τα αιφνίδια συνεχή χασμουρητά, η ξαφνική και χωρίς αιτία ναυτία, ο πονοκέφαλος έπειτα από ένα ποτό και ο πόνος στο κεφάλι εξαιτίας μιας δυσκολίας ή προβλήματος που αντιμετωπίσατε σε προσωπικό επίπεδο ή στη δουλειά.

Σημαντικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει ή να επιδεινώσει την ημικρανία είναι η διατροφή.

Τρόφιμα και ροφήματα έχουν σχετισθεί με την πυροδότηση μιας ημικρανίας, π.χ οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, καφές, τσάι, σοκολάτα και αναψυκτικά.

Υπάρχουν όμως και άλλα που μπορεί να τηνβοηθήσουνε στην αντιμετώπιση της. Για παράδειγμα, η κατανάλωση υδατανθράκων, μπορεί να αποτρέψει την ημικρανία, επειδή εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε κάθε περίπτωση ,η διατήρηση σταθερών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι πολύ καλή ιδέα για να προστατευτείτε από τις ημικρανίες. Φροντίστε να τρώτε τακτικά και να πίνετε πολλά υγρά (2-3 λίτρα την ημέρα) για να αποφύγετε την αφυδάτωση που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση οι παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία συχνά δρουν σε συνδυασμό μεταξύ τους. Μπορεί, δηλαδή κάποιος να μην έχει ημικρανίες από την κατανάλωση αλκοόλ , αλλά μια μέρα που θα έχει στρες ακόμα και ένα ποτηράκι να τουνπροκαλέσει ημικρανία.

Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η ρουτίνα του ύπνου. Η απότομη αλλαγή της μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο, διότι επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού

Ας δούμε μερικές τροφές που βοηθούνε στην αντιμετώπιση της:

– Φρέσκο γάλα χωρίς πρόσθετα, τυρί κότατζ, φρέσκια μοτσαρέλα,παγωτό.

– Δημητριακά χωρίς πρόσθετα σε λογική ποσότητα, ζυμαρικά, πατάτες, ρυζόγαλο.

-Φρούτα: Αχλάδια, βατόμουρα, καρπούζι, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα.

-Λαχανικά: Μαρούλι, αγγουράκι, ντομάτα, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνα, κολοκυθάκι, σπανάκι, καρότα, φασολάκι, σέλινο, σπαράγγια, σκόρδο, καλαμπόκι, αρακάς.

-Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά: Φρέσκο χοιρινό (όχι μπέικον και ζαμπόν), βοδινό, μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, σολομός, τόνος, μαλάκια, καβούρι, αστακός, ψάρια.

Άλλα: Μέλι, μπαχαρικά, σάλτσες χωρίς πρόσθετα.

Ποτά: Νερό, χυμός φράουλας, αχλαδιού και μήλου.

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε:

– Αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι, παλαιωμένα τυριά (μπλε, φέτα, καμαμπέρ, γκούντα), σοκολατούχο γάλα.

– Όσα δημητριακά περιέχουν βουτυλική υδροξυανυσόλη (ΒΗΑ), βουτολικό υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), εκχύλισμα μαγιάς ή άλλα πρόσθετα, κρουτόν, ντόνατς, μείγματα γέμισης.

– Οποιοδήποτε κρέας περιέχει μαλακτικά ένζυμα, νιτρικά άλατα, εκχυλίσματα μαγιάς, σάλτσα σόγιας, καπνιστά, παστά ή επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά.

Φρούτα: Όλα τα αποξηραμένα φρούτα, μπανάνες, σταφύλια, λεμόνια, ακτινίδιο, ανανάς, δαμάσκηνο, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο, πορτοκάλια. 

– Ασπαρτάμη, ζελατίνη, βουτυλική υδροξυανυσόλη (ΒΗΑ), βουτολικό υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), μαλτοδεξτρίνη, εκχύλισμα μαγιάς, γλουταμινικό μονονάτριο, υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας, υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (ΗVP).

– Ποτά: Καφές με γεύσεις, ποτά διαίτης (περιέχουν ασπαρτάμη), σοκολάτα ή κακάο, ισοτονικά ποτά, κρασί, μπίρα, λικέρ.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-06-12T13:06:46+03:00June 11th, 2020|ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top