Νιώθετε συνεχώς πεινασμένοι, ακόμα και αν μόλις έχετε φάει ένα γευστικότατο και πλήρες γεύμα;
Δυστυχώς δεν είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να το πάρετε στην πλάκα αλλά να εντοπίσετε στο που οφείλετε. Οι ξαφνικές αλλαγές στην όρεξη σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να σηματοδοτούν κάποια σοβαρή πάθηση.
Για να δούμε λοιπόν λόγους που πιθανόν να σας προκαλούνε αυτή τη συνεχόμενη πείνα και πότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο προσωπικό σας ιατρό.
- ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Ο διαβήτης είναι μια πάθηση κατά την οποία υπάρχει υπερβολικά πολλή ζάχαρη αλλιώς γλυκόζη στο αίμα. Τα συμπτώματα και των 3 τύπων διαβήτη περιλαμβάνουν αυξημένη πείνα, υπερβολική δίψα και συχνοουρία.
- ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ: Όπως και ο διαβήτης, έτσι και η υπογλυκαιμία, μας κάνει να πεινάμε. Στους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, η υπογλυκαιμία προκύπτει ξαφνικά, αλλά συνήθως είναι ήπια και αντιμετωπίζεται με το να φάμε ή να πιούμε μια μικρή ποσότητα κάποιας τροφής με ζάχαρη. Αν δεν αντιμετωπιστεί και το σάκχαρο στο αίμα πέσει ακόμα πιο χαμηλά, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε λιποθυμία. Η ισχυρή υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει κρίσεις, κώμα, μέχρι και θάνατο.
- ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ: Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την έκκριση δύο πολύ σημαντικών ορμονών της λεπτίνης και την γκρελίνης. Η λεπτίνη παράγεται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος, βοηθά στην καταστολή της πείνας και δίνει το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Η γκρελίνη απελευθερώνεται στο στομάχι και δίνει το σήμα της πείνας στον εγκέφαλο. Τα επίπεδά της είναι υψηλά πριν φάμε, όταν το στομάχι είναι άδειο και πέφτουν μετά το φαγητό. Όταν λοιπόν μας λείπει ύπνος το σώμα μας παράγει περισσότερη γκρελίνη και λιγότερη λεπτίνη, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πείνα.
- ΣΤΡΕΣΣ: Όταν είστε ανήσυχοι/ στρεσαρισμένοι το σώμα σας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Αυτό ενισχύει το αίσθημα της πείνας σας. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος/στρες θα παρατηρήσετε ότι επιθυμούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή και τα δύο.
- ΚΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: Η σεροτονίνη ή ορμόνη της ευτυχίας εκκρίνεται όταν κάποιος τρώει. Για το λόγο αυτό, στρέφονται στο φαγητό για να βελτιώσουν την κακή τους διάθεση. Αυτή η επίδραση όμως του φαγητού στη διάθεση είναι βραχύβια. Αν νιώθετε κακοδιάθετοι ή θλιμμένοι για πολλές μέρες, ακόμα και εβδομάδες, ίσως να έχετε κατάθλιψη.
- ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Μερικά φάρμακα μπορεί να σας κάνουν να θέλετε να τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο. Τα αντιισταμινικά, τα οποία είναι για τις αλλεργίες, είναι γνωστό. Όπως και τ ότι αυξάνουν την πείνα. Επίσης στην κατηγορία αυτή των φαρμάκων που προκαλούν διάθεση για φαγητό ανήκουν και τα αντικαταθλιπτικά και ορισμένα φάρμακα για το διαβήτη και ψυχιατρικά φάρμακα.
- ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Πολλές μαμάδες πρέπει να παρατηρήσουν ένα τεράστιο άλμα στην όρεξη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας διασφαλίζει ότι το μωρό παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί.
- ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ: Εάν ο θυροειδής σας δεν λειτουργεί σωστά τότε θα σας πρέπει να τον ελέγξετε γιατί σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα υγείας και θα σας κάνει να πεινάτε.
- ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ: Η ήπια αφυδάτωση συχνά συγκαλύπτεται από το αίσθημα της πείνας, όταν στην πραγματικότητα το σώμα χρειάζεται απλά υγρά. Η σύγχυση συμβαίνει στον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τόσο την όρεξη όσο και την δίψα. Όταν η αφυδάτωση γίνει «αντιληπτή» στον υποθάλαμο, τότε σου δημιουργείται η επιθυμία να καταναλώσεις φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα μπουκάλι νερό.
- ΠΡΩΤΕΙΝΗ: Χρειάζεσαι περισσότερη πρωτεΐνη, εμπλούτισε το πιάτο σου με περισσότερη τροφή – άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λίπη. Αυτό θα κρατήσει μειωμένο το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν είναι μόνο ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας στο στομάχι, φαίνεται να έχει επίδραση και στην καταστολή της όρεξης. Στόχος είναι πρόσληψη τουλάχιστον 1γρ. πρωτεΐνης /κιλό βάρους ανά ημέρα (καλύτερες πηγές: γιαούρτι, αυγά, άπαχο κρέας και δημητριακά ολικής αλέσεως).
- ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ: Όταν παραλείπεις ένα γεύμα και το στομάχι σου μένει άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προάγεται η αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης, ορμόνη της πείνας, η οποία οδηγεί σε αύξηση της όρεξης. Η γκρελίνη διεγείρει επίσης το γαστρεντερικό σωλήνα και έτσι αποκτάς έντονη επιθυμία για φαγητό. Κατά γενικό κανόνα, προσπάθησε να μην αφήνεις να περνούν περισσότερες από 3-4 ώρες ανάμεσα στα γεύματα σου.
Θα πρέπει να προσέξετε ότι, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα απορροφούνται πιο εύκολα από το σώμα, προσφέροντας ενέργεια που καταναλώνεται γρήγορα, και μας κάνει να πεινάμε ξανά. Τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες (όπως το ψάρι και τα φασόλια) ή τα δημητριακά ολικής άλεσης μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, ένα με δύο ποτήρια νερό μαζί με κάθε γεύμα μπορεί να κάνει διαφορά. Πρέπει να μασάμε το φαγητό μας αργά, για να δώσουμε χρόνο στο στομάχι να στείλει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χορτάσαμε.
πηγή: www.diaitologos-iatros.com
πηγή: https://www.webmd.com/
Leave A Comment