Οστεοπόρωση και Διατροφή .

Οστεοπόρωση και Διατροφή .

Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή  διατροφή και άσκηση, από πολύ μικρή ηλικία, που τα οστά χτίζονται και με τις σωστές επιλογές θα χτίζονται γερά και δυνατά.

Τι ρόλο παίζει το ασβέστιο και που θα το βρούμε; 

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου είναι το παν για γερά οστά!  Το ασβέστιο συμμετέχει  σε μία πληθώρα ενεργειών, όπως στη μεταφορά των νευρικών σημάτων στους μύες μας για να πραγματοποιούμε την οποιαδήποτε κίνηση, καθώς και στην πήξη του αίματος. Μάλιστα, το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και στα δόντια μας. Αυτός είναι και ο λόγος που το καθιστά σημαντικό στην πρόληψη και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Η επαρκής πρόσληψη του ασβεστίου μπορεί να καλυφθεί μέσα από τη διατροφή μας, αρκεί να εντάξουμε σε ημερήσια βάση ορισμένες πηγές του.

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο και θα πρέπει να καταναλώνετε:

  • Γαλακτοκομικά: 2-3 μερίδες γάλακτος ή γιαουρτιού είναι αρκετές για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε ασβέστιο. Τυριά όπως είναι η μοτσαρέλα και το τσένταρ , φέτα και το ανθότυρο είναι στις πρώτες μας επιλογές.
  • Ψάρια και θαλασσινά: Σαρδέλες, γαύρος, αθερίνα, σολομός φρέσκος ή καπνιστός είναι επίσης από τις καλές πηγές ασβεστίου.
  • Ξηροί καρποί: Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, φιστίκια, κ.λπ., καθώς το νάτριο που περιέχεται στο αλάτι αυξάνει την απέκκριση του ασβεστίου από τα ούρα!
  • Αποξηραμένα σύκα: 8 αποξηραμένα σύκα μας δίνουν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου!
  • Όσπρια και φασόλια: αν και είναι αρκετά  χαμηλότερες πηγές σε περιεκτικότητα ασβεστίου, ωστόσο μέσα στο πλαίσιο μία ισορροπημένης διατροφής μπορούν να συμβάλουν στην ημερήσια ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Από που αλλού μπορούμε να πάρουμε το ασβέστιο.

  • Βιταμίνη D:  Για μπορέσει να ξεκινήσει η απορρόφηση  του ασβεστίου από τα οστά μας.Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το κρέας, κ.λπ.
  • Μαγνήσιο: Είναι απαραίτητο για την έκκριση της παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH), η οποία συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του ασβεστίου στον οργανισμό μας. Το βρίσκουμε σε τρόφιμα ολικής αλέσεως (π.χ. δημητριακά πρωινού), όσπρια, ξηρούς καρπούς και πράσινα λαχανικά.
  • Κάλιο: Ισορροπεί την υψηλή ποσότητα νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μειώνει την απέκκριση του ασβεστίου από τα ούρα. Βρίσκεται σε αρκετές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως μπανάνα, φακές, φασόλια, πατάτα, κ.ά.
  • Βιταμίνη Κ: Βοηθάει στην παραγωγή της οστεοκαλσίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου στα οστά μας. Τη συναντάμε κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, κ.ά.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-01-14T22:22:36+02:00January 12th, 2021|ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ|2 Comments

2 Comments

  1. Εμυ Πασσα January 29, 2021 at 11:58 pm - Reply

    Με ενδιαφέρουν οι συμβουλές σας ,ως προς τα θέματα Υγιεινής διατροφής!!
    Είναι ιδιαίτερα ενημερωτικές!

    • giota January 30, 2021 at 12:40 am - Reply

      Σας ευχαριστώ πολύ!!!

Leave A Comment

Go to Top