Ουρολοίμωξη: τι είναι και ποια τα συμπτώματα;

Ουρολοίμωξη: τι είναι και ποια τα συμπτώματα;

Οι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες παθήσεις που ταλαιπωρούν γυναίκες και άνδρες. Τα συχνότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η συχνουρία, το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, τα θολά ή δύσοσμα ούρα. Η ουρολοίμωξη οφείλεται σε παθογόνα μικρόβια που προέρχονται κυρίως από το έντερο. Περνώντας από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη,  φτάνουν και προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα, και προκαλούν φλεγμονή.

Εμφανίζονται ευκολότερα στις γυναίκες, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άνδρα, και τα βακτήρια εισέρχονται γρηγορότερα και ευκολότερα στην κύστη. Ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%.

Οι ουρολοιμώξεις στους άνδρες δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρές και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Το βακτήριο Εscherichia coli (E.coli)  είναι υπεύθυνο για την ουρολοίμωξη και  είναι ένας μικροοργανισμός ο οποίος  προέρχεται από το παχύ έντερο και προκαλεί το 80% των ουρολοιμώξεων στους ενήλικες. Το E.coli διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να προσκολλάται στα κύτταρα των τοιχωμάτων της ουρήθρας και να προκαλεί επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, καθώς αντιστέκεται στους φυσικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός για να το απομακρύνει, μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Αναλόγως με το σημείο που προσβάλλει το μικρόβιο, η λοίμωξη μπορεί να είναι:

  • Κυστίτιδα: λοίμωξη της ουροδόχου κύστης
  • Ουρηθρίτιδα: λοίμωξη της ουρήθρας στους άνδρες
  • Πυελονεφρίτιδα: λοίμωξη στα νεφρά

Η πυελονεφρίτιδα είναι μία σοβαρή κατάσταση, όπου η ουρολοίμωξη έχει προχωρήσει και έχει προσβάλει τα νεφρά. Γι’ αυτό απαιτείται άμεση νοσηλεία, διότι μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στα νεφρά αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Εάν παρατηρήστε συμπτώματα καλό είναι να κάνετε μια εξέταση γενική ούρων και να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-03-10T21:41:37+02:00March 10th, 2021|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top