Παιδί και καλοκαιρινά τσιμπήματα

Παιδί και καλοκαιρινά τσιμπήματα

Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν περίοδος, που τα παιδιά μας έρχονται σε επαφή με  τη θάλασσα, βγαίνουν στους κήπους και στις παιδικές χαρές, κάνουμε οικογενειακές εξορμήσεις στο βουνό. Τι γίνετε όμως σε περίπτωση που έρθουνε σε επαφή με φίδια ή άλλα ερπετά ή θαλάσσιους οργανισμούς, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα τσιμπήματα;

Τσούχτρες και μέδουσες

Μετά την άμεση επαφή με το δέρμα, προκαλούν τσούξιμο και κνιδωτικό εξάνθημα με γραμμοειδή διάταξη. Η αντίδραση αυτή προκαλείται από το δηλητήριο που φέρουν οι οργανισμοί αυτοί. Δεν πρέπει να ξεπλένουμε την περιοχή με γλυκό νερό, αλλά με θαλασσινό νερό, ξύδι, για να εξουδετερώσουμε, όσο δυνατό περισσότερο, το δηλητήριο. Εάν το πρήξιμο είναι μεγάλο σε έκταση και ο πόνος έντονος ή σε ευαίσθητο σημείο της επαφής (πχ στο πρόσωπο, στα χείλη) επικοινωνούμε αμέσως με τον παιδίατρο μας ή μεταβαίνουμε στο πιο κοντινό νοσοκομείο.

Άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί, όχι τόσο επικίνδυνοι, αλλά αρκετά ενοχλητικοί είναι οι αχινοί. Τα αγκάθια του αχινού είναι λεπτά και με την πρώτη επαφή σπάνε μέσα στο δέρμα του πέλματος, με αποτέλεσμα να προκαλούν πόνο και τοπική ερυθρότητα. Βγάζουμε όσα από τα αγκάθια μπορούμε χωρίς να τα σπάσουμε, πλένουμε καλά με σαπούνι και νερό ή οξυζενέ και οπλιζόμαστε με μεγάλη υπομονή μέχρι να φύγουν σταδιακά και τα υπόλοιπα. Επικοινωνούμε με τον παιδίατρο μας, εάν το τραύμα επιμολυνθεί.

Αφήνοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς πάμε να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κάποιο παιδί βρεθεί αντιμέτωπο και τσιμπηθεί από φίδι.

Το θέμα εδώ είναι λίγο πολύπλοκο και επικίνδυνο θα λέγαμε αλλά με ψυχραιμία θα το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει άμεσα να καθαρίσετε την πληγή με σαπούνι και νερό ή οξυζενέ και να ακινητοποιήσετε το τραυματισμένο άκρο, για να μειώσετε τη διασπορά του δηλητηρίου στον οργανισμό. Το δηλητήριο του φιδιού μετακινείται στον οργανισμό κυρίως μέσω των λεμφαγγείων, επομένως η περίδεση και δη η ίσχαιμη μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες βλάβες.

Δεν τραυματίζουμε το άκρο στο σημείο του δείγματος με μαχαίρια, ούτε απομυζούμε το δηλητήριο (πχ με το στόμα). Με αυτό τον τρόπο προκαλούμε μεγαλύτερη καταστροφή των ιστών, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο πόνο και φλεγμονή. Το σημαντικότερο από όλα είναι η άμεση και ασφαλής μεταφορά του τραυματισμένου παιδιού στο κοντινότερο νοσοκομείο, προκειμένου να του παρασχεθούν με ασφάλεια οι πρώτες βοήθειες.

Σε περίπτωση που το παιδί μας έχει κάποια ήδη γνωστή αλλεργία ή είναι η πρώτη φορά που εκδηλώσει μια έντονη αλλεργική αντίδραση, τότε επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο μας για οδηγίες ή πηγαίνουμε στο κοντινότερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο της περιοχής.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2020-06-15T01:24:25+03:00June 12th, 2020|Epilogi2, ΠΑΙΔΙ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top