Πως η πανδημία έχει επηρεάσει το σώμα μας και την ψυχολογία μας;

Πως η πανδημία επηρεάζει το σώμα μας και την ψυχολογία μας;

Η πανδημία COVID-19 και το άγχος που έχει προκύψει, έχουν αλλάξει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Αυτές οι αλλαγές έχουν επηρεάσει  την υγεία μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ας δούμε τι αλλαγές έχουνε παρατηρηθεί και πως μπορούμε να βοηθηθούμε στο να το ξεπεράσουμε και να βρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς.

  • Ανησυχία: Οι άνθρωποι έγιναν πιο ανήσυχοι από το συνηθισμένο. Δημιουργήθηκαν προβλήματα με τον ύπνο, αλλαγές στην όρεξη και την ενέργειά σας; Είναι μια καλή ιδέα να βρείτε χρόνο για χόμπι και άσκηση, ακόμα κι από το χώρο του σπιτιού σας. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το κοντινό γήπεδο ή πάρκο και να κάνετε καθημερινά λίγο περπάτημα και ασκήσεις χαλάρωσης.
  • Κατάθλιψη: Οι δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία  είναι ακόμη πιο δύσκολες να αντιμετωπιστούν εάν αισθάνεστε απομονωμένοι λόγω κοινωνικής απόστασης. Εάν αισθάνεστε απελπισμένοι ή ασταθείς πολλές φορές, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με φίλους ή συγγενείς και να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε. Εάν αισθάνεστε άσχημα για αρκετές ημέρες ή έχετε σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή μια τηλεφωνική γραμμή ψυχικής υγείας για βοήθεια.
  • Πονοκέφαλοι: Το άγχος σας έχει επηρεάσει ακόμα περισσότερο, εργασία από το σπίτι, μαθήματα διαδικτυακά, αυξημένες  υποχρεώσεις κτλ. σας έχει γίνει μόνιμος πονοκέφαλος . Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλούνται από ανησυχία και αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βρείτε 30 λεπτά την ημέρα και προσπαθήστε να αποσυνδεθείτε από όλα αυτά, οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους σας και να σας βοηθήσουνε να χαλαρώσετε.
  • Απώλεια μαλλιών: Έχετε παρατηρήσει να χάνετε περισσότερες τρίχες από το συνηθισμένο και φυσικά σας αγχώνει. Το καθημερινό στρες είναι η βασική αιτία για την απότομη τριχόπτωση. Επιλέξτε δυναμωτικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών και συμβουλευτείτε τον ειδικό.
  • Προβλήματα με τα δόντια: Αισθάνεστε πόνο στα  δόντια σας , σφίγγετε το σαγόνι σας ή τρίζετε τα δόντια σας;  Το άγχος μπορεί να το προκαλέσει και συμβαίνει συνήθως όταν κοιμάστε ή συγκεντρώνεστε πολύ σκληρά. Μαζί με ασκήσεις χαλάρωσης των μυών, ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να σας προτείνει να κοιμάστε με κάποιο στοματικό προστατευτικό για την άμεσή αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Δερματικά προβλήματα: Το συχνό πλύσιμο των χεριών σας και η χρήση αντισηπτικών είναι ένα σημαντικό μέρος του περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19, αλλά δυστυχώς καταστρέφει το ph. και τα απαραίτητα στοιχεία που προστατεύουν τα χέρια σας και έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα την ξηροδερμία.  Εάν παρατηρήσετε ότι τα χέρια σας είναι πιο ξηρά από το συνηθισμένο, ειδικά εάν έχετε μια κατάσταση όπως το έκζεμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα σαπουνιού και ζεστό νερό αντί για κρύο. Σκουπίστε απαλά τα χέρια σας με μια πετσέτα και στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε κρέμα χεριών ή βαζελίνη.
  • Καταπόνηση των ματιών: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οθόνες έχουν γίνει απαραίτητες για την σύνδεση μας με τον “έξω κόσμο”, είτε πρόκειται για την δουλειά μας, είτε για την εκπαίδευση, την διασκέδαση μας μέσω της τηλεόρασης  και του υπολογιστή. Όταν όμως κάποιος περνάει πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες μπορεί να παρατηρήσει στα μάτια του , τσούξιμο, φαγούρα, υδαρή μάτια και ακόμη και θολή ή διπλή όραση. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, χαμηλώστε το έντονο φως, βεβαιωθείτε ότι οι οθόνες σας διαθέτουνε προστατευτικό φίλτρο, χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα για να βοηθήσετε  τα ξηρά μάτια και φροντίστε να κάνετε συχνά διαλείμματα.
  • Αύξηση βάρους: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλά πράγματα διευκόλυναν δυστυχώς τα επιπλέον κιλά να έρθουνε χωρίς να το καταλάβετε, η εργασία από το σπίτι, η έλλειψη άσκησης  και τα συχνά σνακ είναι οι αιτίες. Μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας, αλλά εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να χειριστείτε τις διατροφικές σας συνήθειες, μπορείτε να κάνετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για γεύματα και σνακ, να παρακολουθείτε τι τρώτε κάθε μέρα ή, εάν εργάζεστε από το σπίτι να ετοιμάζεται από την προηγούμενη τα 6 γεύματα σας σε ταπεράκια αποφεύγοντας τα μικρά τσιμπολογήματα.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-04-17T09:52:33+03:00April 17th, 2021|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top