Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι στην πραγματικότητα,  η άμυνα του οργανισμού μας και είναι ικανό να αντιμετωπίσει τόσο τα διάφορα βακτήρια όσο και τους ιούς. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα νοσήσουμε, αλλά  θα μας βοηθήσει στο να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια καλύτερα, γρηγορότερα και να μειώσουμε την πιθανότητα να νοσήσουμε πιο βαριά ή ακόμα και να νοσηλευτούμε.

Οι καθημερινές μας συνήθειες είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ας δούμε λοιπόν τι είναι πολύ βασικό να προσέχουμε, έτσι ώστε να χτίσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Επαρκής ύπνος : Ο ύπνος είναι ανάγκη, όχι πολυτέλεια. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε 7 έως 8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Εάν δυσκολεύεστε να το κάνετε αυτό μερικές φορές, ένας σύντομος υπνάκος (στο ενδιάμεσο της ημέρας) μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε μέρος του βραδινού.
  • Κάντε μια ρουτίνα ύπνου: Ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο μπορεί να προετοιμάσει το σώμα σας για ύπνο, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πιο γρήγορα.  Ξεκινήστε χαμηλώνοντας τα φώτα πριν τον ύπνο, κάντε ένα μπάνιο, πιείτε λίγο τσάι ή χαμομήλι για να χαλαρώσετε.
  • Κάντε την γυμναστική/ περπάτημα μέρος της ζωής σας. Ένας καλός στόχος είναι 30 με 45 λεπτά την ημέρα γυμναστική ή περπάτημα, τουλάχιστον 4  ημέρες την εβδομάδα. Έρευνες δείχνουν  ότι η σωματική δραστηριότητα είναι καλή για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετικό και φυσικό τρόπο μείωσης του στρες. Προσοχή όμως στην  εξαντλητική γυμναστική η οποία  καταπονεί το σώμα και στο τέλος μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
  • Βάλτε όρια στο στρες/άγχος: Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την ικανότητά σας να καταπολεμήσετε την οποιαδήποτε αδυναμία ή ασθένεια. Μπορείτε να βοηθήσετε να το διαχειριστείτε κάνοντας κάτι που σας αρέσει ή πηγαίνοντας κάπου που σας χαλαρώνει. Για παράδειγμα, το να βγαίνετε έξω και στη φύση μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σταματήσετε να αγχώνεστε, να αναπνεύσετε και να εξισορροπήσετε τον εαυτό σας.
  • Προσέχουμε το βάρος μας: Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μια σειρά από νοσήματα μεταξύ των οποίων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.  Έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία δυστυχώς ρίχνει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μας κάνει ευάλωτους στις ασθένειες. Προσπαθήστε να διατηρείτε το βάρος σας εντός των φυσιολογικών ορίων έτσι ώστε να  συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των αμυντικών μας μηχανισμών.
  • Τρώμε σωστά: Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή δίνει στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Το διατροφικό μας πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη με κάθε γεύμα: όπως ψάρι, κοτόπουλο, κρέας και όσπρια, ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
  • Καταναλώστε: το απαιτούμενο νερό για τον οργανισμό σας, βιταμίνες και δώστε έμφαση στα φάρμακα της φύσης, αφεψήματα, μέλι, λεμόνι, πορτοκάλι κ.α.

Εάν νιώθετε εξαντλημένοι και έχετε έντονα σημάδια κούρασης που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε, τότε καλό είναι να ζητήσετε την βοήθεια του προσωπικού σας ιατρού και να κάνετε και τις απαραίτητες εξετάσεις.

Προτεινόμενα άρθρα

Share This Story, Choose Your Platform!

2021-10-29T10:30:52+03:00October 29th, 2021|ΥΓΕΙΑ|0 Comments

Leave A Comment

Go to Top