Τα γλυκά σε όποια εκδοχή να τα προσφέρουμε στους μικρούς μας φίλους σίγουρα δεν θα πούνε όχι, για να είμαστε ειλικρινείς ούτε και εμείς οι μεγάλοι θα καταφέρουμε να αντισταθούμε σε ένα γλύκισμα. Για να δούμε όμως τι γίνεται και πως επιδρά ο γλυκός αυτός πειρασμός στον οργανισμός τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε πρόσφατα νέες συστάσεις για την πρόσληψη των ελεύθερων σακχάρων από παιδιά, με σκοπό την πρόληψη και διαχείριση της παχυσαρκίας και της τερηδόνας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του πρότεινε την μειωμένη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου και να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Ρωτήσαμε τον ιατρό -διαιτολόγο κ. Θεοδοσίου να μας εξηγήσει τί είναι τα ελεύθερα σάκχαρα και σε ποια τρόφιμα βρίσκονται .
Όταν μιλάμε για ελεύθερα σάκχαρα εννοούμε τους μονοσακχαρίτες που είναι κυρίως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, λακτόζη και τους δισακχαρίτες που είναι ζάχαρη .
Τρόφιμα του εμπορίου που περιέχουν ελεύθερα σάκχαρα και καταναλώνονται συχνά από παιδιά είναι τα συσκευασμένα γλυκίσματα όπως είναι τα μπισκότα, γκοφρέτες, κρουασάν, ντόνατς, κέικ, παγωτά, κράκερ, τα σακχαρούχα ροφήματα , αναψυκτικά, τυποποιημένοι χυμοί φρούτων, ενεργειακά ποτά, έτοιμα ροφήματα σοκολάτας, οι κομπόστες, τα γλειφιτζούρια, οι καραμέλες και τα ζαχαρωτά, τα επιδόρπια γιαουρτιού, τα περισσότερα δημητριακά πρωινού και οι μπάρες δημητριακών.
Από την άλλη πλευρά τα συναντάμε και σε φυσικές πηγές όπως είναι το μέλι, τα σιρόπια και οι χυμοί φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών και των συμπυκνωμένων χυμών. Εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε ότι τα ελεύθερα σάκχαρα για τα οποία μιλάμε δεν συγκαταλέγονται τα σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά στα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα ολόκληρα φρούτα.
Πολλές φορές ακούω γονείς να μου λένε μα γιατρέ το παιδί μας δεν καταναλώνει ζάχαρη αγοράζουμε υγιεινά προϊόντα τα οποία αναγράφουν χωρίς ζάχαρη. Εδώ λοιπόν πρέπει να σας τονίσω πως θα βρείτε την ζάχαρη – ελεύθερα σάκχαρα να αναγράφονται στη συσκευασίες.
- φρουκτόζη
- γλυκόζη
- σουκρόζη
- σακχαρόζη
- μαλτόζη
- σιρόπι μαλτόζης
- σιρόπι γλυκόζης
- μελάσα
- σιρόπι καλαμποκιού
- δεξτρόζη
- σιρόπι βύνης
- εκχύλισμα βύνης
- σιρόπι αμύλου
- πετιμέζι
Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία των παιδιών;
Δυστυχώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη ζάχαρη από βρέφη γιατί ακόμα και το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα εμπορίου. Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη έχει εθιστικές ιδιότητες και δεν κόβεται εύκολα για αυτό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι γονείς με το τι προσφέρουνε για σνάκ ή για γεύμα στα παιδιά τους.
Κάποιες από τις επιπτώσεις της ζάχαρης που σίγουρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουνε οι γονείς είναι:
- Κακή στοματική και οδοντική υγιεινή.
- Γαστρεντερικές διαταραχές (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνια διάρροια ή φουσκώματα).
- Μειωμένη πρόσληψη ωφέλιμων διατροφικών στοιχείων, τη θέση των οποίων στη δίαιτα παίρνουν τροφές με πρόσθετα σάκχαρα.
- Αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία.
- Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς ή διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικο ζωή.
Αυτό που θα συνιστούσα στους γονείς για να καταφέρουνε να μειώσουνε την πρόσληψης των ελεύθερων σακχάρων στα παιδιά τους, είναι οι ακόλουθες:
- να αποφεύγουν να δίνουν γλυκά στα παιδιά
- να μην δίνουν στα παιδιά έτοιμα τρόφιμα και να προτιμούν τα προϊόντα που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα
- να αποφεύγουν την προσθήκη γλυκαντικών υλών σε τρόφιμα ή ροφήματα
- να προτιμούνε να καταναλώνουν ολόκληρα τα φρούτα και να αποφεύγουν τους χυμούς φρούτων και ειδικά τους συσκευασμένους
- να ετοιμάζουνε σπιτικά γλυκίσματα με λιγότερη ποσότητα ζάχαρης
Leave A Comment